Целта на България е да въведе еврото от 1 януари 2024г. Държавата

...
Целта на България е да въведе еврото от 1 януари 2024г. Държавата
Коментари Харесай

Какво ще стане със заплатите ни с приемането на еврото?

Целта на България е да вкара еврото от 1 януари 2024г. Държавата има нелеката задача да разсее опасенията на хората. Всеки втори у нас изпитва притеснения за финансите си от влизането на страната в Еврозоната. Това излиза наяве от национално представително изследване на Министерството на финансите и " Алфа Рисърч ", извършено в интервала 1-17 ноември 2022 година

Проуването демонстрира поляризирано отношение сред жителите и бизнеса към приемането на единната европейска валута. 1/3 от пълнолетните български жители са " За “ въвеждането на еврото, а на противоположната позиция са 23%, които показват по-скоро отрицание, 27% са изрично срещу. 2/3 от бизнеса е " За "  единната валута.

За да разсее опасенията и да разясни как на процедура ще се случи въвеждането на еврото, държавата приготвя огромна осведомителна акция, оповестява businessnovinite.bg. 

В рамките на 30 дни от въвеждането на еврото у нас, цените ще се отбелязват по едно и също време в двете валути. Това планува план на финансовото министерство, който цели безпроблемно въвеждане на единната валута в България.

Веднага след въвеждането й, работодателите ще бъдат задължени да стартират погашение на заплатите в евро. Заплатите ще бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и обществените помощи също ще закръгляват в интерес на получателя.

В законопроекта е записано, че обръщането от лв. е евро, наложително ще се прави по закрепения курс от 1,95583 лв. за 1 евро. За задачата ще би трябвало да се употребява курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Няма да се позволява преизчисляване на суми в съкратена форма на закрепения курс. 

" Потребителят не следва да бъде подложен във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с би бил, в случай че еврото не беше въведено “, написа още в проектодокумента.

Превалутираните суми ще се закръгляват до два знака след десетичната запетая. Така, в случай че третият знак след десетичната запетая е по-малък от 5, то вторият остава неизменен. Ако обаче, третият знак след десетичната запетая е по-голям от пет,  то вторият знак се усилва с 1.

Контролът за вярното превръщане на цените ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите. Предвижда се лоялните търговци да бъдат обозначавани със стикер " Честен търговец “

В интервала на двойно обращение търговците ще са длъжни да връщат ресто само в евро. Те обаче ще могат да откажат да одобряват повече от 50 броя монети в лв..

След датата на въвеждане на еврото, това ще е валутата, в която ще теглим от банкоматите. Безплатно и в безкрайно количество левове ще се обменят от Българската национална банка.

Българите да не бързат да обменят пари в брой преди формалния ден на въвеждане на еврото, защото замяната може да включва разноски и такси. В рамките на 6 месеца след присъединението обмяната на пари в брой ще е безвъзмездна в банките и офисите на " Български пощи “, а по-късно е допустимо да бъде въведена такса. БНБ ще обменя безплатно монети и банкноти от лв. в евро за интервал от несигурно време.

Добре е гражданите да държат парите си в левове в банкови сметки и платежни институции, а не в наличност, с оглед автоматизираното им превалутиране в евро от датата на участие в еврозоната. 

От датата на участие на България в еврозоната всички разплащателни сметки, по които се получават заплати и пенсии, депозитни и други сметки ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством банкомат, ПОС - терминал или в офис на банка.

От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят извънредно в евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР